In Nederland is er te veel stikstof. Dit zorgt voor grote problemen in de natuur door ammoniak en stikstofoxiden. Binnen het Programma Aanpak Stikstof (PAS) wilde de rijksoverheid de hoeveelheid stikstof terugbrengen en blijven combineren met bouw- en wegenbouwprojecten. In mei 2019 schrapte de Raad van State het PAS. Hierdoor ontstond onzekerheid over de uitvoerbaarheid van allerlei projecten. Bas van Gageldonk, teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling, vertelt hoe dit nu precies zit in onze gemeente.

“We krijgen op dit moment veel vragen van inwoners en ondernemers die zich zorgen maken of het einde van het PAS problemen oplevert voor bouw- of wegenbouwprojecten”, aldus Van Gageldonk. De meesten kan hij geruststellen. “Bij de projecten waar het bestemmingsplan goedgekeurd is, kijken we goed of de vergunning voldoet aan de nieuwe strenge rekenregels. Voor projecten waarvan de vergunningen al onherroepelijk zijn, hoeven we geen problemen meer te verwachten.”

Natura 2000 gebied

De bouwprojecten waar in Lochem momenteel aan gewerkt wordt zijn volgens Van Gageldonk vaak beperkt in omvang en liggen ook niet dichtbij een Natura 2000 gebied, zoals het Stelkampsveld bij Barchem of de Borkeld tussen Rijssen en Holten. De (ver)bouw van meerdere woningen komen hierdoor niet in de problemen.

Grote bouwprojecten en bedrijfslocaties

Voor de grote bouwprojecten en bedrijfsontwikkelingen ligt het anders. “Hier kijken we heel precies naar de mogelijkheden. Toch blijkt ook hierbij regelmatig dat woningbouwprojecten als de Kop van Oost en Berkeloevers in Lochem met samen 140 woningen geen hinder ondervinden.”

Rekenmodel

Van Gageldonk: “We wachten op maatregelen vanuit Den Haag. Ondertussen werken we met de inzichten uit het nieuwe rekenmodel dat sinds september beschikbaar is.” Op basis van eerdere berekeningen kunnen we nu goed inschatten of een ontwikkeling problemen kan geven. En bij twijfel doen we een extra berekening.

Vragen? Mail ons!

Heeft u vragen, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Scheikundelesje over stikstof

Stikstof (N) is het hoofdbestanddeel van de lucht die we inademen. Als er te weinig zuurstof in de lucht zit, en dus te veel stikstof, dan stik je. Stikstof hecht zich aan andere atomen, zoals zuurstof en waterstof. Zulke zogenoemde ‘reactieve’ verbindingen zorgen voor milieuproblemen. De herkomst van stikstof komt uit de uitlaatgassen van ons verkeer, de landbouw, industrie, de bouw en onze huishoudens. Niet alle stikstof produceren we in eigen land. Een derde van de stikstof waait naar Nederland vanuit het buitenland.

Klik hier voor het volledige artikel Gemeentelochem.nl