De leerlingen van de onderbouw van het Staring College in Lochem kregen afgelopen donderdag voorlichting over appen in het verkeer. Deze voorlichting was geregeld door de afdeling verkeer van onze gemeente. Wethouder verkeer Eric-Jan de Haan was hierbij dan ook aanwezig. De leerlingen werden gewezen op de gevaren van fietsen met hun mobieltje in de hand. De campagne MONO staat voor met één ding bezig zijn onderweg.

Dankzij sociale media zijn vrienden, familie en collega’s altijd dichtbij, altijd bereikbaar. Dit heeft echter ook negatieve gevolgen. Slingerende fietsers, bijna botsingen of echte ongelukken. Appen in het verkeer is gevaarlijk. Op initiatief van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is samen met onder andere ANWB, Flitsmeister, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond, TeamAlert, Nederland ICT en provincies daarom een grootschalige campagne voor aandacht op de weg ontwikkeld.

Aandacht bij verkeer

Wethouder Eric-Jan de Haan geeft aan de campagne erg te waarderen. “We kunnen eigenlijk niet meer zonder mobiel lijkt het,” aldus De Haan. “Je ziet dat steeds meer mensen ook in de auto of op de fiets hun mobiele telefoon raadplegen. Dit levert gevaarlijke situaties en zelfs ongelukken op. Daarom is het goed dat wij hier ook in onze gemeente aandacht aan besteden. En dat het Staring College ons mee heeft geholpen. Als je onderweg bent moet je maar op één ding letten en dat is het verkeer.”

Risico op ongeluk

Uit onderzoek blijkt dat een op de vier mensen wel eens berichten leest tijdens het rijden. Een op de vijf stuurt een berichtje terug. Het risico op een ongeluk is dan 6 keer zo groot. De campagne MONO geeft aan dat het normaal is om even niet op social media bereikbaar te zijn en de aandacht bij het verkeer te houden. Vanuit de campagne worden verschillende tips gegeven. Ook roept de campagne anderen op om het versturen van een berichtje uit te stellen als je weet dat iemand onderweg is.


Klik hier voor het volledige artikel Gemeentelochem.nl